Enviat per: mmiguela | gener 19, 2009

Extracció d’ADN de les cèl·lules de la mucosa bucal

Fonament teòric

La saliva arrossega les cèl·lules de l’epiteli que recobreix les parets internes de la boca i que s’estan desprenent constantment. La sal comuna (NaCl), amb aquesta concentració, és un mitjà hipertònic que provoca l’esclat de les cèl·lules i els nuclis, quedant lliure les fibres de cromatina. El detergent compleix la missió de formar un complex amb les proteïnes histones i separar-les del ADN.

Material

– Sal comuna (1,5 g).
– Bicarbonat de sodi (5 g).
– Aigua mineral (120 ML).
– Rentavaixella (5 ML).
– Saliva de la boca (2 ML, aproximadament).
– 15 ml d’alcohol etílic 96°.

Tècnica de treball

1. Cada participant rep un petit flascó de cristall. En ell diposita 15 ml d’etanol fred que ha pipetejat prèviament.
2. A continuació escup unes deu vegades en l’interior del flascó, tenint la precaució de no haver ingerit cap tipus d’aliment en els 15 minuts previs.
3. Mou lleugerament el flascó perquè es barregin bé.
4. Pipeteja 15 ml d’etanol de 96° fred i ho deixa caure relliscant per les parets del flascó.
5. Espera uns minuts, i observa què passa.
6. Recull, amb molta cura, les fibres blanquinoses que s’han format. tenyeix-les amb blau de metilè.
7. Observa al microscopi

Contesta a les següents preguntes:

1. Fes un dibuix, esquema de tot allò que has observat.
2. Què vol dir hipertònic, isotònic i hipotònic?
3. Què són aquestes fibres blanquinoses que s’han format?
4. Per què posem el filtrat en una dissolució salina de NaCl?
5. Quin reactiu separa les proteïnes que protegeixen l’ADN?
6. A quines conclusions has arribat?


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: