Enviat per: mmiguela | gener 19, 2009

Extracció de l’ADN de cèl·lules de ceba

Fonament teòric:

L’extracció de ADN requereix una sèrie d’etapes bàsiques. En primer lloc han de trencar-se la paret cel·lular i la membrana plasmàtica per a poder accedir al nucli de la cèl·lula. A continuació ha de trencar-se també la membrana nuclear per a deixar lliure l’ ADN. Finalment cal protegir l’ADN d’enzims que puguin degradar-lo i per a aïllar-lo cal fer que precipiti en alcohol.

Material:

– una ceba gran fresca
– detergent rentavaixella
– sal
– aigua
– suc de pinya
– alcohol de 96º molt fred
– 1 vas de precipitats de 250 ml
– 1 vas de precipitats de 500 ml
– un ganivet
– una vareta de cristall
– una batedora

Tècnica de treball

– Talla la zona central de la ceba en quadrats
– En un vas de precipitats de 250 ml col·loca 3 culleretes de detergent rentavaixella i una de sal i afegeix aigua fins a 75 ml.
– Barreja aquesta solució amb els trossos de ceba
– Passa el conjunt, amb la batedora, a velocitat màxima durant 30 segons
– Filtra el líquid obtingut.
– Omple fins a la meitat, aproximadament, un got de cristall alt amb la dissolució filtrada.
– Afegeix 3 culleretes de cafè de suc de pinya i barreja bé
– Afegeix un volum d’alcohol molt fred equivalent al del filtrat, curosament, fent-lo relliscar per les parets del got perquè formi una capa sobre el filtrat.
– Deixa reposar durant 2 o 3 minuts fins que es formi una zona tèrbola entre les dues capes. A continuació introdueix la vareta i extreu un embull de fibres blanques d’ADN.

Què ha ocorregut?

La solució de rentavaixella i sal ajudada per l’acció de la batedora és capaç de trencar la paret cel·lular i les membranes plasmàtiques i nuclear.

El suc de pinya conté un enzim, la papaïna, que contribueix a eliminar les proteïnes que puguin contaminar l’ADN.

L’alcohol s’utilitza per a precipitar l’ADN que és soluble en aigua però, quan es troba en alcohol es desenrotlla i precipita en la interfase entre l’alcohol i l’aigua.

Contesta a les següents preguntes:

1. Fes un dibuix, esquema de tot allò que has observat.
2. Què vol dir hipertònic, isotònic i hipotònic?
3. Què són aquestes fibres blanquinoses que s’han format?
4. Per què posem el filtrat en una dissolució salina de NaCl?
5. Quin reactiu separa les proteïnes que protegeixen l’ADN?
6. A quines conclusions has arribat?


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: