Enviat per: mmiguela | Mai 25, 2009

Estudi d’egagròpiles

El passat dia 22 de maig les/els alumnes de quart van fer un estudi de les egagròpiles de les òlibes.

Pràctiques de biologia

Pràctica de Diana Rut
Una egagròpila, és una petita pilota arrodonida que conté centenars d’ossets de diversos animals. Això es dóna perquè molts ocells, sobretot els rapinyaires nocturns, són capaços de menjar-se diversos rosegadors (ratolins, talpons, etc.) i musaranyes. Se’ls empassen sencers, però al pap hi van acumulant totes les parts no digeribles (pèls, ossos, etc.). Durant el dia, aquests ocells regurgiten, i com a resultat obtenim egagròpiles.

En aquesta pràctica, hem disseccionat una egagròpila. Per fer-ho, hem utilitzat el següent material:
 Una egagròpila
 Unes pinces
 Una agulla emmanegada
 Aigua oxigenada (H2O2)
 Vas de precipitats
 Paper absorbent

Primer de tot, hem agafat el material necessari. Seguidament, hem col·locat el paper absorbent i hem col·locat l’egagròpila a sobre. Amb les pinces i l’agulla emmanegada, l’hem disseccionat, i en un altre tros de paper hem posat tots els ossets que hem trobat. Quan ja hem tingut suficients ossets, els hem ordenat tal com ens venia indicat en el full explicatiu. Llavors, hem posat aigua oxigenada en un vas de precipitats, i hem posat els ossos més presentables que hem trobat. Passada una estoneta, hem tret els ossos que teníem en remull i hem observat com s’han emblanquit una mica (s’han decolorat). Així ha quedat la nostra pràctica:
egarut

Preguntes

1. De l’anàlisi de les restes trobades a les egagròpiles dedueix-ne quin tipus d’alimentació té l’ocell i a quin nivell tròfic pertany.
Segons el que hem pogut trobar en les egagròpiles, està clar que s’alimenta de carn, per tant és carnívor, però també podríem dir que és supercarnívor, ja que les musaranyes són carnívors. Pertany al 4t nivell tròfic.

2. Els ratolins i els talpons són fonamentalment herbívors, mentre que les musaranyes són carnívors. Busca informació sobre el que mengen i mira d’establir una cadena alimentària i posteriorment una xarxa tròfica el més completa possible.

eg3

Pinyes


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: