Enviat per: mmiguela | Octubre 13, 2009

Divisió cel·lular

El cicle cel·lular

El cicle cel·lular consta de dues fases ben diferenciades; la interfase i la divisió cel·lular. Podríem definir la interfase com el període de temps entre dues divisions cel·lulars. Durant aquest temps, període més o menys llarg depenent dels tipus cel·lulars, la cèl·lula metabolitza nutrients i obté l’energia per viure. En un determinat moment duplica el seu ADN, és la fase S de la interfase, i seguidament els seus orgànuls, fase G2. La cèl·lula ha incrementat considerablement el seu volum i està a punt per la seva divisió.

La mitosi

Tot i que la mitosi és, pròpiament, el procés de divisió del nucli de la cèl·lula, sovint ens referim a aquesta com el mecanisme pel qual les cèl·lules somàtiques ( cèl·lules dels teixits ) són substituïdes per noves cèl·lules idèntiques a les progenitores. També gràcies a aquest procés els organismes pluricel·lulars creixen i els unicel·lulars formen nous individus.

La mitosi permet, a partir d’una cèl·lula mare, obtenir-ne dues filles idèntiques, on el número de cromosomes es manté constant. Comporta la divisió del nucli ( mitosi ) i del citoplasma ( citocinesi ).

Durant la mitosi es porta a terme el repartiment equitatiu dels cromosomes. Els centríols juguen un paper determinant en les cèl·lules animals. Segons el grau de condensació dels cromosomes i el lloc que ocupen en cada moment, podem distingir 4 fases: profase, metafase, anafase, telofase.  Observeu aquestes imatges que representen les fases de la mitosi de forma esquemàtica, així com imatges obtingudes de mostres de cèl·lules vistes al microscopi òptic..

Si encara no es suficientment clar, podem observar aquest vídeo, curt però molt entenedor.

Activitats:

  1. Quines són les característiques bàsiques de la mitosi?
  2. La mitosi, com a mecanisme de divisió cel·lular, permet als organismes pluricel·lulars renovar estructures, créixer… i en els organismes unicel·lulars.
  3. Quina és la principal diferència entre la divisió de les cèl·lules animals i vegetals? Explica-ho
  4. Observa les següents imatges i indentifica les fases de la mitosi.

mitosis


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: