Enviat per: mmiguela | Octubre 28, 2009

La meiosi

Bé, aquí teniu les imatges i els vídeos sobre la meiosi.
La primera és un esquema general del procés. A partir d’una cèl·lula diploide d’un parell de cromosomes amb una cromàtide cadascun s’obtenen 4 cèl·lules filles totalment diferents, ja que s’han produït processos de recombinació gènica.

Meiosi I
Presenta 4 fases: profase 1, metafase 1, anafase 1 i telofase 1

Profase 1
Es desfà la membrana nuclear, els cromosomes continuen compactant-se i presenten dues cromàtides. El fet més remarcable és que es donen entrecreuaments o crossing overentre els parells de cromosomes homòlegs provinents de cadascun dels progenitors.
Metafase 1
Els cromosomes arriben al màxim nivell de compactació i se situen en la placa equatorial units als centríols mitjançant les fibres del fus ( en el cas de cèl·lules animals ).
Anafase 1
Les fibres del fus, ancorades en el centròmer, s’ecurcen arrossegant els cromosomes recombinants cap els pols, un de cada parell. És una de les diferències respecte la mitosi on se separen cromàtides.
Telofase 1
Els cromosomes continuen la seva migració cap els pols. Al final s’observa com a cada pol només hi ha un cromosoma de la parella de cromosomes homòlegs i que han patit recombinació gènica.
Al final de la Meiosi I, per tant, obtenim dues cèl·lules haploides ( n cromosomes )ja que només tenen un cromosoma de cada parell, però amb dues cromàtides.

Meiosi II

Les cèl·lules, producte de la 1ª divisió meiòtica, tot i ser haploides, encara no les podem considerar els gàmetes, ja que els cromosomes contenen dues cromàtides, i per tant, tenen l’ADN duplicat.
La 2ª meiosi és un mitosi pròpiament, però sense duplicació d’ADN. És una mitosi, però en cèl·lules haploides.
Profase II
Es desfà el nucli i es comencen a visualitzar els cromosomes ( formats per dues cromàtides, que viatgen cap el centre de la cè·lula.
Metafase II
Els cromosomes assoleixen el màxim nivell de compactació i se situen en la placa equatorial units als centríols mitjançant les fibres del fus.
Anafase II
Les fibres del fus ancorades als centròmers, s’escurcen arrossegant, en aquest cas, a cadascuna de les cromàtides que formaven els respectius cromosomes.
Telofase II
Durant la telofase es tornen a formar els nuclis. Els cromosomes es descompacten tornant a la estructura típica de la cromatina en interfase.
Citocinesi
És el darrer pas en aquest tipus de divisió. El citoplasma es divideix, separant dues cèl·lules filles haploides, però ara ja, amb una única cromàtide.
Al final de tot el procés, per tant, s’obtenen 4 cèl·lules filles haploides i que han patit processos de recombinació, per la qual cosa, diferents.
Ara sí podem parlar de gàmetes ( òvuls i espermatozoides ) que en el moment de la fecundació permetrà obtenir el zigot; una cèl·lula diploide amb el número correcte de cromosomes típic de l’espècie en qüestió.

Activitats:

  1. Indica 4 diferències entre una mitosi i una meiosi.
  2. Durant la profase de la primera divisió meiòtica és dóna un fet determinant d’aquest tipus de divisió, quin?
  3. En què consisteix la recombinació gènica? Per què és tan important?
  4. Quina és la gran diferència entre una anafase I i una anafase II?
  5. En l’espècie humana, com es diuen les cèl·lules producte de la meiosi? Quants cromosomes tenen?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: