Enviat per: mmiguela | Novembre 4, 2009

Pràctica divisió cel·lular

Els aluAnafasemnes de 4t faran una pràctica al laboratori on hauran de seguir el procediment descrit a continuació per tal d’observar algunes de le fases del procés de divisió cel·lular: profase, metafase, anafase, telofase, citocinesi. La fotogràfia annexa correspon a les pràctiques realitzades l’any passat.

Conceptes bàsics:

A les arrels joves d’una ceba, hi trobem un teixit adequat per poder observar diferents fases de la mitosi, ja que és una zona de ràpid creixement i per tant de contínues divisions cel·lulars. El colorant que farem servir és específic per a la tinció del material genètic, és a dir, dels cromosomes que volem observar en aquesta pràctica.

Tècnica de treball:

1.Amb unes estisores talla els últims 5mm de la punta de les arrels.

2.Col·loca les puntes de les arrels sobre un vidre de rellotge ben net i afegeix-hi 2 ó 3 gotes d’orceïna A. Agafa’l amb unes pinces i escalfa’l lentament fins que surtin vapors ( cal evitar que bulli, per tant realitzeu moviments continus sobre el foc ).

3.Amb les agulles amb mànec o pinces agafeu els talls d’arrels i poseu-los sobre el portaobjectes i posa-hi unes gotes d’orceïna B

4.Posa, seguidament, un cobreobjectes i amb el mànec de la llanceta dóna uns copets sobre el cobreobjectes (VÉS AMB COMPTE DE NO TRENCAR-LO ). Amb això aconseguiràs fer una extensió de cèl·lules.

5.Agafa un paper de filtre, doblega’l una mica i posa’l sobre la preparació. Amb els dits polzes, pressiona el paper de filtre sobre la zona del cobreobjectes; fes-ho primer suaument i després amb més força (SQUASH). Has de procurar que no rellisqui el cobreobjectes durant aquesta operació. Fes-ho sempre sobre una superfície plana per evitar trencar el cobreobjectes.

6.Observa preparació al microscopi.

Contesta a les següents preguntes:

1.Fes un dibuix , esquema de les imatges que has pogut observar al microscopi i relaciona-les amb les diferents fases de la mitosi.
2.Què són aquestes estructures que s’han tenyit d’un color blavós, rosat ?
3.Es veu el nucli cel·lular? Raona la teva resposta.
4.Per què creus que fem servir els colorants? Raona la resposta.
5.Per què només aprofitem les cèl·lules de la punta de l’arrel?

Raonaments i conclusions:


Responses

 1. Ei Manel, tal com vam quedar a classe, no he col·locat una ceba nova amb aigua, sinó que he tallat força arran les arrels de la ceba que ja tenia, per veure aviam si així li costava menys arrencar i fer créixer arrels. Les arrels que he tallat han crescut força ràpid, aviam si aquest cop surt bé la pràctica al laboratori.

 2. Manuu!

  Havia deixat un comentari amb un link d’un vídeo xilíssim, però no el trobo… Torno a deixar el link. El vídeo és una passada!!!!! L’han fet unes quantes persones de la Universitat de Hardvard, i ensenya un esquema de les funcions de la cèl·lula. Mireu-lo, de veritat;)
  Fins demà!

  http://aimediaserver.com/studiodaily/harvard/harvard.swf

 3. Hola! Amb els nostres alumnes hem estat fent aquesta pràctica aquestes setmanes.
  Primer ho haviem provat nosaltres i no ens n’acabavem de sortir. Al final vam veure que el “quit” de la qüestió estava en la primera tinció. Els millors resultats els va, obtenir deixant l’orceïna a uns 8 minuts i evitant, tant l’ebullició com els vapors, així com evitant també que s’assequé la mostra. Es tracta d’escalfar uns segons, retirar i esperar (esperar més que escalfar).

  • Hola Lara,
   agraeixo la teva aportació i el consell que ens dónes sobre la tinció de cromosomes. Ho tindrem en compte, tot i que normalment, el resultat any rere, any ha estat força satisfactori.
   Gràcies i fins aviat!


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: