Enviat per: mmiguela | gener 26, 2010

El codi genètic

L’ordre en què es disposen els nucleòtids en la molècula d’ADN es comporta com un alfabet amb quatre senyals ( les 4 bases nitrogenades que la formen: adenina, guanina, citosina, timina ). Quan l’ADN es transcriu a ARN per poder sortir del nucli i ser llegit als ribosomes ( ARN missatger ), aquest alfabet continua sent de 4 lletres però en compte de timina la molècula d’ARN conté uracil ( U ).

Com què les proteïnes estan formades per molècules més simples anomenades aminoàcids( n’hi ha 20 de diferents ), i un gen és una porció d’ADN que porta la informació per formar o codificar una proteïna, quan aquest és llegit o traduït als ribosomes es fa tenint en compte la següent relació ARN- aminoàcid: cada grup de tres nucleòtids, anomenat triplet o codó, determina un aminoàcid concret. Per tant, l’ordre en què es troben les bases nitrogenades en la cadena de l’àcid nuclèic serà determinant a l’hora de formar la proteïna. La síntesi s’inicia amb un codó concret ( AUG ), encara que també codifica l’aminoàcid Metionina.El ribosoma anirà traduint la seqüència de nucleòtids del gen a aminoàcids fins que trobi un senyal de parada que ve donat, també, per un codó que indicarà que la proteïna està formada.

codigo21

Els aminoàcids són col·locats en l’ordre precís gràcies a l’ARN de transferència que transporta fins el ribosoma l’aminoàcid corresponent per una banda i per l’altre una seqüència de tres nucleòtids complementaris ( anomenats anticondó ) al triplet o codó de l’ARN missatger.

Per tant, el codi genètic és el conjunt de normes que relacionen els codons o triplets de nucleòtids de l’ADN amb els aminoàcids corresponents que formaran la proteïna. Aquest codi és universal ja que és el mateix per a tots els éssers vius.

Activitats

 1. Quants tipus d’ARN interven en la síntesi de proteïnes? Quina és la funció de cadascun?
 2. A quin tipus d’àcid nucleic pertanyen les següents seqüències de nucleòtids? Raona la teva resposta. 1ª(AAT TCG TGC ATG TTA ) 2ª (AGC CGG CCC AAG GUG )
 3. Cada tres nucleòtids determinen un aminoàcid. Per tant, quants codons diferents es poden formar?
 4. Un ARN-m té la següent seqüència de nucleòtids:

5′- GUC AUG AAA UUU CUC UCU UAU CAG GGG GGU AGC UAA UGU -3′

Indica:

 • El codó d’inici.
 • Els anticodons corresponents.
 • Els aminoàcids que representen cada codó.
 • El codó de parada.

Responses

 1. Manel, abans de respondre les activitats proposades que prefereixo primer treballar-les a classe, t’adjunto aquí un vídeo que parla sobre l’ARN , l’ADN i de les bases nitrogenades. Està en anglès però és entenedor.

  Ja em diràs què tal t’ha semblat!

 2. Hola Manel!

  He mirat el vídeo que ha deixat la Laura, i està bé. S’enten tot perfecte. M’agradaria destacar una petita observació sobre els vídeos que hem mirat fins ara: tots es queden fins on hem arribat. Vull dir, és obvi que si mirem un vídeo sigui perquè ho hem treballat a classe i perquè ho tenim clar. Però m’agradaria demanarte avera si ens pots penjar algun vídeo que vagi més enllà. T’ho demano a tú, perquè jo no se com m’ho faig per trobar sempre els més difícils i entertolligats. Ja em diràs alguna cosa no?

  Ens veiem demà a cole.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: