Enviat per: mmiguela | Setembre 30, 2010

Descobriment a Conca del fòssil d’un dinosaure

L’aportació és de la Carla Castany.

Manel he trobat una notícia sobre el descobriment d’un nou dinosaure:

Confirmen el descobriment a Conca d’un nou dinosaure. El nou teràpode era un depredador de sis metres de llarg. Els experts identifiquen als ossos dels braços els indicis de les plomes de les aus actuals. Investigadors de la Universitat Nacional d’Educació a Distància (UNED) i de la Universitat Autònoma de Madrid presenten avui a les pàgines de la prestigiosa revista científica Nature els detalls del descobriment a Las Hoyas (Conca) del fòssil d’una nova espècie de dinosaure carnívor geperut. El fòssil va ser localitzat el 2003 i ha estat qualificat com un dels exemplars més conservats de la península Ibèrica. Els experts consideren que el fòssil correspondria a un exemplar d’uns sis metres de llargada d’una espècie fins ara desconeguda, denominada Concavenator corcovatus, que significa el caçador geperut de Conca.
La publicació dels resultats de l’estudi del nou dinosaure, batejat col·loquialment com a Pepito, coincidirà amb la presentació del fòssil –aquesta mateixa setmana– al Museu de les Ciències de Castella-la Manxa, situat a la ciutat de Conca.
El C. corcovatus era un teròpode (dinosaure carnívor bípede) que va viure fa uns 125 milions d’anys com el depredador més gran del seu hàbitat.
L’equip liderat pel professor Francisco Ortega (UNED) destaca que a banda de la gepa dorsal, una de les principals singularitats del seu treball és el descobriment d’unes protuberàncies en els ossos de l’avantbraç del fòssil. Francisco Ortega recorda que diverses espècies actuals d’ocells tenen prominències similars a les de Pepito en un dels ossos de l’avantbraç (l’ulna). Les plomes més grans dels ocells s’insereixen precisament en aquest tipus de prominències dels ossos de les ales.
Per aquest motiu, els experts apunten que el fòssil de Las Hoyas pot ser considerat com un nou indicador de la relació entre els ocells i els seus avantpassats els dinosaures. D’altra banda, l’excel·lent conservació del fòssil de Conca ha permès descobrir empremtes d’escates a la pell de les potes i de la cua, segons expliquen els investigadors.
LA XIFRA 125 milions d’anysés l’antiguitat del fòssil de dinosaure trobat el 2003 a Las Hoyas (Conca) i que ara ha estat descrit amb detall.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: