Enviat per: mmiguela | Octubre 31, 2010

LA MITOSI

Tot i que la mitosi és, pròpiament, el procés de divisió del nucli de la cèl·lula, sovint ens referim a aquesta com el mecanisme pel qual les cèl·lules somàtiques ( cèl·lules dels teixits ) són substituïdes per noves cèl·lules idèntiques a les progenitores. També gràcies a aquest procés els organismes pluricel·lulars creixen, reparen estructures i es desenvoplupen i els unicel·lulars formen nous individus.

La mitosi permet, a partir d’una cèl·lula mare, obtenir-ne dues filles idèntiques, on el número de cromosomes es manté constant. Comporta la divisió del nucli ( mitosi ) i del citoplasma ( citocinesi ).

Durant la mitosi es porta a terme el repartiment equitatiu dels cromosomes. Els centríols juguen un paper determinant en les cèl·lules animals. Per poder facilitar el seu estudi podem observar 4 fases si tenim en compte el nivell de compactació dels cromosomes, i la seva situació dins la cèl·lula durant la divisió.

PROFASE Durant la profase la cromatina continua condensant-se i es fa visibles per primera vegada els cromosomes. Cada cromosoma està format per dues cromàtides, que es mantenen unides pel centròmer. Cada cromàtide del par és idèntica genèticament. Al final de la profase ha desaparegut la membrana nuclear i el nuclèol.
METAFASE Els cromosomes continuen condensant-se fins arribar al màxim de compactació. Apareixen les fibres de l’àster que formaran el fus mitòtic. Aquestes fibres s’inseriran en el centròmer de cada cromosoma, per una banda, i per l’altra ho faran en el centríol corresponent. Els cromosomes es desplacen fins a situar-se en l’equador del fus, formant la placa  equatorial.
ANAFASE Durant aquesta fase, les fibres de l’àster, acorades per una banda en els centròmers i per l’altra als centríols, (formades per microtúbuls de proteïna) comencen a escurçar-se, arrossegant a cadascuna de les cromàtides al pol oposat. La anafase constitueix la fase crítica de la mitosi, perquè en ella es realitza la distribució de les cromàtides i per tant la informació genètica original.
TELOFASE Els dos grups de cromàtides, comencen a descondensar- se, es reconstrueix la membrana nuclear al voltant de cada conjunt cromosomes, la qual cosa definirà els nous nuclis fills. A continuació té lloc la divisió de citoplasma ( CITOCINESI ). La citocinesi es diferent en cèl·lules animals i vegetals, degut a què les primeres tenen centríols i les segones no, i aquestes últimes tenen paret cel·lular i les primeres no.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: