Enviat per: mmiguela | Febrer 4, 2013

Pràctica; fabricació de iogurt

PRÀCTICA DE BIOTECNOLOGIA APLICADA. EL IOGURT.

Objectiu:

Observar la transformació de la llet per acció del bacteri Lactobacillus.

Materials:

Llet, iogurt natural, fermentador discontinu (iogurtera), alcohol, microscopi, placa Petri, blau de metilè, cobreobjectes, portaobjectes, gerra d’un litre de capacitat.

Procediment:

  • A la gerra aboqueu un litre de llet a temperatura ambient, i un iogurt natural.
  • Observa la barreja i anota la textura, el color, el sabor i l’olor.
  • Repartir la barreja en els pots de la iogurtera i introduir-hi. Endollar la iogurtera.
  • Deixa els pots dins la iogurtera encesa entre 12 i 24 hores. Passat aquest temps s’observa el resultat i anota els canvis produïts.

Per observar els microorganismes responsables d’aquest canvi hauries de la manera:

  • Pren una mostra del producte obtingut en l’experiment i fes una extensió (frotis) sobre el portaobjectes.
  • Escalfa l’extensió fins dessecar la mostra (a l’aire o amb encenedor, amb compte de no cremar-te ni d’escalfar excessivament la preparació).
  • Posa unes gotes d’etanol sobre la mostra i deixa assecar a l’aire.
  • Un cop sec, afegeix unes gotes de blau de metilè. Espera entre 3 i 4 minuts i renta l’excés de tint.
  • Col · loca un cobreobjectes sobre la preparació i observa al microscopi. Has utilitzar les lents de major augment. Dibuixa els microorganismes observats.

Activitats

  1. En la fabricació de iogurt
  • Busca què vol dir el terme característiques organolèptiques.
  • Descriu la textura, el color, i l’olor de la mescla llet i iogurt.
  • Descriu els canvis produïts passades les 24 hores.
  • A què es deuen les variacions de textura?
  • I la variació en les altres característiques organolèptiques?
  • Quin tipus de reacció metabòlica ha tingut lloc?
  • Busca tota la informació que puguis sobre aquesta reacció.
  1. En la observació de microorganismes
  • Dibuixa o fotografia els microorganismes observats.

Conclusions


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: