Enviat per: mmiguela | Març 10, 2013

La generació espontània; Francesco Redi

Es considera que la Terra té una vida d’uns 4500 milions d’anys, i que la vida va aparèixer fa uns 3500 milions d’anys. Això se sap perquè s’han descobert fòssils d’organismes procariotes en roques amb aquesta antiguitat. Els éssers primitius que existien fa 3500 milions d’anys eren similars als bacteris actuals. Durant aquest temps,  la vida s’ha desenvolupat ocupant tot el planeta i diversificant-se en moltes espècies.

Existeixen moltes teories sobre l’origen de la vida a la Terra que es poden resumir en dues:

  1. La ” Generació espontània “ aparició de la vida partir de la matèria inanimada (Teoria de l’origen abiòtic dels éssers vius).
  2. Teoria de la panspèrmia, la vida arribà a la Terra des d’alguna part de l’Univers gràcies a algun asteroide que impactà sobre el planeta.
1. La Generació espontània
Aquesta teoria presuposava que els éssers vius naixien ” espontàniament” de la matèria orgànica en descomposició.
rediFrancesco Redi naturalista i fisiòleg italià, nascut a Arezzo el 1626 i mort a Pisa el 1698. Volia demostrar que les larves de mosca que apareixien a la carn en descomposició provenien de les mosques i no pas de la carn.
 En temps de Redi (S. XVII) la gent creia que els éssers vius es podien generar a partir de la matèria inanimada: Teoria de la generació espontània.
Per demostrar que els insectes no neixen per generació espontània, Redi va posar en tres recipients un tros de carn. El primer el va tapar amb un pergamí, el segon amb una gasa molt fina i el tercer el va deixar destapat.  Després de diversos dies va observar que només en el tercer apareixien les larves de les mosques.
experiments_redi
Va recollir les larves i va observar que passat un cert temps, aquestes es transformaven en mosques. F. Redi va concloure que les larves no procedien de la carn.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: