Enviat per: mmiguela | Juliol 30, 2016

Simbiosis. Seres que evolucionan juntos

Aquest és el llibre que haureu de llegir els alumnes de 4t d’ESO de la matèria de Biologia i Geologia. Com cada any, l’activitat la completarem amb l’assistència a la conferència  que farà en Juli Peretó el  23/XI/2016  a la UVic. Crec que és un llibre explicat de forma molt amena i entenedora, que gaudireu d’ell i que de ben segur, hi haurà moltes qüestions que us cridaran l’atenció.

Resum

Este libro trata sobre un fenómeno ubicuo en la Biosfera: la simbiosis (literalmente, vivir juntos). Gracias al estudio de los genomas de los seres que han unido sus destinos evolutivos, podemos conocer mejor el impacto de las simbiosis en la historia de la vida. Esta obra, dirigida a un público curioso e interesado por la ciencia, nos propone un viaje fascinante a través de las simbiosis y las transiciones principales durante el origen y la evolución de las células eucarióticas: la transformación de bacterias endosimbiontes en orgánulos celulares, un fenómeno que quizá se esté produciendo ahora mismo en muchas simbiosis.

La evolución reductiva observada en la minimización de los genomas de las bacterias simbiontes nos sirve de inspiración para determinar los requisitos mínimos para la vida celular. Esta es una información muy valiosa para la biología sintética, o el intento de fabricar una célula en un tubo de ensayo, un anhelo con profundas implicaciones científicas y filosóficas.

Els autors

Simbiosis. Seres que evolucionan juntos.

Simbiosis. Seres que evolucionan juntos.

Andrés Moya es catedrático de Genética y miembro del Instituto Cavanilles de Biodiversidad y Biología Evolutiva de la Universitat de València y del Centro Superior de Investigación en Salud Pública de la Generalitat Valenciana. Su interés investigador se centra en la genómica y evolución de las bacterias endosimbiontes de insectos, en la evolución de los virus y en los fundamentos filosóficos de la teoría evolutiva. Actualmente es presidente de la Sociedad Española de Biología Evolutiva.

Juli Peretó, profesor de Bioquímica y Biología Molecular, pertenece al grupo de genética evolutiva del Instituto Cavanilles de Biodiversidad y Biología Evolutiva de la Universitat de València. Se interesa por la evolución metabólica y el concepto de metabolismo mínimo, así como por la historia de las ideas sobre el origen natural y la síntesis artificial de vida. Es miembro numerario de la Secció de Ciències Biològiques del Institut d’Estudis Catalans y fue secretario de la International Society for the Study of the Origin of Life.

DATOS DEL LIBRO

 • Nº de páginas: 165 págs.
 • Editorial: SINTESIS
 • Lengua: CASTELLANO
 • ISBN: 9788497567343
Anuncis

Responses

 1. Preguntes:
  -Què és el microbioma?
  -Què és la simbiosi?
  -Quina funció fan les bacteries?
  Gisela Tortadès

 2. 2 Preguntes que m’han vingut al llegir aquestes primeres pàgines:

  – Podriem dir que la simbiosi ha tingut el paper principal o clau en el procés evolutiu.

  – La majoria de simbiosis es produeixen entre bacteris i plantes?

  Finalment afegir un comentari que m’ha semblat clau.
  Està clar, que la simbiosis entre organismes ens afavoreixen constantment a tots els éssers vius. Ens afecta de moltes maneres diferents i ens ajuden en gairabe tots els casos.

 3. Què és la ortodòxia de Darwin?
  Com és possible que dues cèl·lules procariotes s’uneixin per crear-ne una d’eucariota?
  Quina quantitat de bacteris tenim al cos?

 4. M’ha cridat l’atenció la taula en la qual explica com s’adquireixen capacitats per simbiosi, i el més curiós és qui les dóna, perquè el receptor pugui adquirir les capacitats. És un món realment espectacular o màgic, que bacteris intracel·lulars puguin ajudar insectes, plantes, mamífers herbívors, etc.
  També m’ha cridat l’atenció que milers d’espècies que estan en el nostra cos siguin indispensables perquè el nostre cos funcioni.
  En aquesta primera lectura, he après bastants coses que no sabia, i que són realment molt curioses.
  Què és un genoma?

 5. Oriol Prat
  1. Perquè veu decidir investigar sobre aquest tema?
  2. Com trien els donants i receptors de simbiosis amb quina espècie viuen junts?
  3. Hi ha algunes espècies que tinguin simbiosis però un de ells no vulgui?

 6. 1-Que és la anaerobiosis?
  2-Que són els éssers heterotròfics?
  3-Que es la nitrogenasa i microbioma? no ho he antes gaire bé.

 7. De moment el llibre esta interesant que ja que t’explica l’evolució de moltes molècules, de les cèl·lules , microorganismes o simplement dels primers invertebrats que hi van haver en el mon i que encara existeixen, iguals o diferents però a la cap i a la fi segueixen sent els mateixos encara que potser amb petits canvis.
  Perquè les primeres cèl·lules que hi van haver son procariotes?
  Perquè son tant importants els microbiomes?

 8. Com és possible que només alguns microorganismes es puguin reconstruir en cada generació?
  Perquè totes les cèl•lules provenen de la unió de dues o més cèl•lules procariotes?
  La simbiogènesi és l’origen de nous individus gràcies a la simbiosi. Dos individus poden unir-se i perdre la seva existència de manera individual ja que, després d’unir-se, ja no poden viure de manera separada. Llavors a partir de la unió d’aquests dos individus diferents, se’n ha format un de nou.

  La part del llibre que he llegit m’ha semblat interessant ja que explica com van evolucionar diferents individus i em sembla un tema curiós.

  Maria

 9. El llibre està bé però hi han paraules tècniques que costen de trobar-hi el significat, el llibre t’explica quina és la divisió més petita trobada en el cos humà, la importància que hi ha en la simbiosis en els organismes, com hi ha organismes que conviuen junts i sense l’altre no podrien viure o poden tenir problemes. En general és molt interesant.
  En la simbiosis sempre participen microorganismes procariotes?
  Hi ha d’haver unes condicions perquè el hoste i el simbiont creïn una relació?
  Clara Pujol

 10. 1- He après que el terme simbiosis vol dir viure junts.
  2- M’ha sorprès que en el pes d’una persona normal 2 kg siguin microorganismes.
  3- M’ha sorprès que la simbiosis estigui relacionada amb l’evolució.

 11. Pàg. 29
  M’ha cridat bastant l’atenció un tros de l’explicació que fa sobre les larves dels tèrmits que succionen excrecions de l’anus de la seva mare. M’ha cridat l’atenció ja que em pensava que els tèrmits només es menjaven les fustes i destrossaven mobles, cases, etc. El que he après és que les larves dels tèrmits agafen la capacitat de menjar-se fusta quan es mengen les excrecions del nostre organisme. I una altre cosa que m’ha cridat l’atenció ha sigut que 2kg de la massa corporal d’un adult està fet de microorganismes, i són importants tan per la nostra salut com per les nostres malalties.

 12. 1-podem trobar exemples de endosimbiosis en animals terrestres?

  2-perquè anomenen “comedoras de piedras” a les bacteries quimiolitotròfiques?

 13. -És, per tant, la simbiosis un procés clau, indispensable perquè hi pugui haver una evolució d’una espècie?
  -Tots els organismos que coneixem han evolucionat al llarg de la historia, o n’hi han que segueixen igual que quan van aparèixer a la vida?
  -Com colonitzen les bacteries a un recent nascut, referint-nos al terme de microbioma?

 14. M’ha semblat molt interessant les diferents simbiosis que podem trobar a la natura. N’hi havia algunes que ja sabia com per exemple el dels peixos pallasso i les anemones però no s’havia que les anemones anaven sobre els crancs ermitans i això es considera una simbiosi, o els casos de les rèmores i les tortugues verdes o els percebes i les balenes.

 15. 1. Que fa el microbioma en els humans?
  2. De on venen les cèl·lules procariotes?
  3. De on venen les bacteries quimiolitotròfiques?

 16. Com s’integra el fenòmen de la simbiosis en l’evolució?

  Quins models existeixen per l’estudi sistemàtic de les dependències mútues?

  Quin tipus d’animals viuen del diòxid de carboni i d’electrons?

 17. per començar, el tema de la simbiosis, sincerament, no és un tema que em desperti la curiositat, però el llibre està bastant bé, tot i que és una mica espès. parla de molts temes en poques pàgines i confon bastant.
  desconeixia que la simbiosis estigués present en la creació del cromosoma (pensava que no tenien res a veure un amb l’altre); també m’ha cridat l’atenció que l’escarbat menja fusta i que les termites succionen les excrecions de l’anus de la seva mare; i per últim, no sabia que el nitrogen per poder ser assimliat per la maquinària cel·lular abans s’ha de convertir en amoníac.

 18. -Què és la simbogenisis i quina diferencia hi ha amb la simbiosis?
  -Que va voler dir De Bary amb la seva proposta?
  -Com es transmeten les capacitats entre organismes? (Taula 1.1, pàgina 26 i 27)

 19. que es el conservadurisme?
  que són les micorrizas?
  per què el microbioma dels hervivors es cad vegada més clar que els nostres microorganismes intastinals?

 20. Com és que hi ha tants bacteris que ens ajuden en el nostre metabolisme?

  Com es pot adquirir una capacitat metabòlica a partir d’excrements de la mare? (“termitas”)

  Per què hi ha animals que no tenen boca ni intestí? És per la fixació de carboni? (que suposo que els permet alimentar-se)

 21. Si tots dos es basen en el benefici mutu, quina diferència hi ha entre el mutualisme i el comensalisme?

  Perquè considerem el parasitisme un tipus de simbiosi si només comporta benifici per una de les parts?

  És possible crear una simbiosi artificial amb microorganismes presents al cos humà?

 22. -Què vol dir simbiosis mutualistes en les que participen microorganismes procariotes amb un protagonisme en la nutrició?

  -Què vol dir simbiosis?

  -Què són els bacteris quimiolitotroòfics?

 23. Què és la simbiosis hereditària?
  Quines són les quatre fases de la simbiogènesi?
  Què passa amb la simbiosis extrema?

 24. Què és el microbioma?
  En què relacionada la simbiosis amb la evolució?
  Que és la anaerobiosis?

 25. Perquè la transmissió vertical o horitzontal afecta a la simbiosi mutualista?

  En què consisteixen les tècniques òmiques?

  La patogènesi és el desenvolupament de malalties en organismes. Els patògens són gèrmens que infecten i provoquen malalties a la cèl•lula hoste. El mutualisme és una associació entre espècies d’organismes diferents que, gràcies a la seva unió, en surten beneficiats. El mutualisme és un tipus de simbiosi.

 26. que son els endosimbiontes?
  l’aliment te a veure en l’evolució de una especie?
  Que es el hospeador?

 27. quina deferencia hi ha entre transmisió vertical i horitzontal?

 28. Què són les associacions endosimbiòtiques?
  Què explica la figura de la pàgina 45?
  Què és el mutualisme?

 29. Un hospedador pot tenir més d’una espècie amb qui tenir simbiosis?
  Quina és la diferència entre reemplaçament i complementació (figura 2.1)?
  Pot ser que en alguna simbiosi es salti alguna de les fases o se n’afegeixi una (figura 2.1)?

 30. A les bivalves gegants, què passaria si un bacteri, que ho fa tot, s’equivoques en algun lloc?
  Què passa si es salta una fase o hi ha un error en el procés simbiogènic?
  Què es la simbiosis mutualista?

 31. preguntes:

  1. Diferència entre anastomosi i corolario?
  2. No he acabat d’entendre el mode de secreció III?
  3. Què són els microorganismes no cultivables?

 32. Es pot afegir fases a una simbiosi?
  Què és el conservadorisme?
  En què consisteix la simbiosi mutualista?

 33. Què és el principi de divergència?
  Què és el principi de convergència?
  Quina és la diferència entre transmissió horitzontal i transmissió vertical?

 34. Quines són les fases partenogenètiques?
  Què explica l’esquema de la pàgina 47?
  Què és la simbiosis mutualista?

 35. El concepte bioquímic d’AA essencial o de vitamina a què es refereix?
  Quines són les quatre fases principals de la simbiosi?
  Què és la simbiosi mutualista?

 36. 1. Què és el principi de convergència?
  2. Com pot afectar la transmissió vertical/horitzontal a la simbiosi mutualista?
  3. Què és la simbiosi mutualista?

 37. 1. Què és el principi de divergència? Com actua?
  2. Què és un anàlisi filogenètic? Perquè serveix?
  3. Què són els gens homòlegs?

 38. Com s’acomoden l’hospedador i el simbiont per viure d’una forma conjunta?

  Què vol dir mers vestigis?

  Quines són les semblances i diferències entre el principi de convergència i el principi de divergència?

 39. El concepte bioquímic d’AA essencial a què es refereix?
  Quines són les quatre fases principals per les que atrevessa la simbiogènesis?
  Què és la simbiosis mutualista?

 40. -Quina diferència hi ha entre aquestes fases establiment, consolidació i reemplaçament, complementació?
  – Què és la simbiosis mutualista i el seu origen?

 41. 1- No sé que significa tècniques òmiques.
  2- Què vol dir filogenètica?
  3- Què significa aminoàcid escencial?

 42. Què és el mutualisme?

  Com dos organismes tan diferents com una cèl·lula procariota i una eucariota poden adaptar-se a coexistir junts i ser depenents l’un de l’altre de manera tan ràpida?

 43. Quina diferència hi ha entre la transmissió horitzontal i la vertical?

  Podriem dir que la Simbiosis és un món sense limits ja que un microorganismepot establir més d’una relació amb més d’un microorganisme.

  La simbiogènesis té 4 fases: l’establiment i la consolidació que són generals i la substitució i la complementació que són diferents i es dóna només una de les dues a cada simbiogènesis.

 44. m’ha semblat interessant com alguns bivalves gegants tinguin uns òrgans replets de bacteris endosimbiòtics autòtrofs i no l’habitual sistema de filtració. Els bacteris s’encarreguen de sintetitzar la matèria orgànica perquè es puguin alimentar. Son bacteris autosuficients però no poden viure sols.

 45. – Que són les larves de Riftia?
  – Que és la sàvia floemàtica?
  – Que són els microorganismes mutualistes?

 46. Que és la savia floematica?
  Que s’encarregen de sintetitzar els bacteris perque es pugin alimenta?
  Perquè serveix un analisi filonegetic?

 47. Perquè no tots els organismes són aerobics facultatius si és millor?
  Què són els plastos?
  Quina diferència hi ha entre les cianobacteries i les protobacietries?

 48. Què són els plastos?
  Què són els mosaics genòmics?
  Què es un dinoflagelat?

 49. Què són les Reclinomonas?
  En quins tres grans linatges es divideix la biodiversitat?
  Què són els cleptoplasts?

  • És una endosimbiosis que consisteix en la assimilació de plastidis per part de aquells organismes que no els posseeixen amb l’objectiu d’aprofitar la seva capacitat autòtrofa.

 50. Que significa que el principi de divergència està complementat per un principi de convergència? No són conceptes oposats?
  En una simbiogènesis, només es pot donar un reemplaçament o una complementació, o pot ser que es donguin les dos a la vegada?

 51. M’ha sorprès que les bactèries representin un paper tan important en els organismes. Com poden encarregar-se de tantes funcions? A més, causen moltes malalties, llavors com pot ser que s’encarregin de funcions com la síntesi i subministra de vitamines, o estiguin involucrats en temes importants som la simbiosis i l’evolució?
  Quina diferència hi ha entre Bacteria, Archaesa i Eucarya?
  Què són els cleptoplasts?

 52. – Què és la convergencia evolutiva?
  – Qui va ser Ian E. Wallin?
  – Són els procariotes endosimbioents d’eucariotes un bon model de l’origen dels orgànuls eucariòtics?

 53. Que son els plastos?
  Quins tipus de gens hi ha?
  Quina diferència hi ha entre organuls i endosimbioentes?

 54. En quins linatges es divideix la biodiversitat?
  Quins tipos de gens hi ha?
  Que son els plastos?

 55. Els processos que es van portar a terme per originar el mitocondri van ser tots anaeròbics, es poden portar a terme reaccions sense oxigen?
  Es pot dur a terme la respiració cel·lular amb substàncies diferents a l’oxigen?
  Si el mitocondri es va originar fa uns 2000 milions d’anys i els plastidis fa 1200 milions d’anys… durant els 800 milions d’anys primers
  Una cèl·lula sense plastidis, com els cloroplasts (en les cèl·lules vegetals) podia existir?
  Si existia, com sobrevivia?

 56. Què és la eucariogènesis?
  Què és la teoria endosimbiòtica seriada?
  Què expliquen les figures de la pàgina 114 i 115?

 57. Què es l’espiraquetas?
  Què són els plastos?
  Què és el cicle de Krebs?

 58. -Què és un model quimèric?
  -Què és el cicle de Krebs?
  -Què és un mosaic genòmic?

 59. És possible que existeixin o existissin les eucariotes sense mitocondris?
  Què és la filogenètica?
  Que són els mosaics genòmics?

 60. -Què és un model quimèric?
  -Què és el cicle de Krebs?
  -Què és un mosaic genòmic?

 61. -Què és la filogenètica?
  -Què és la sintrofia?
  -Què és la capacitat metanogènica?

 62. -Què és la eucariogènesis?
  -Què és un model quimèric?
  -En què consisteix la malaltia Lyme?

 63. -Com funciona el cicle de Krebs?
  -Es podría sintetitzar una endosimbiosi cleptoplàstica amb humans?
  -Què és la filogènesi?
  -És possible la partenogènesi en mamífers, per exemple?

 64. Què és la simbiogenesi?
  Quins simptomes té la malaltia Lyme?
  Què son els cleptoplasts?

 65. 1. Què és la filogenètica?
  2. Què són els ambients anòxics i hipòxics?
  3. Què és la fogocitosi?

 66. Qui era l’investigador Lynn Margulis?

  Què és un euglífid?

  Què signifuca fílum Planctomycetes?

 67. Què és la malaltia Lyne?
  En què consisteix la sinbtròfia?
  Com és el cicle de Krebs

 68. -Què és la filogenètica?
  -Com és que algunes cèl·lules viuen sense alguns gens essencials ?
  -Què és un mixobacteri?

 69. Que va fer Andréi Sergeivich Famintsyn?
  Quines van ser les hipótesis del hidrógen de Martin y Müller?
  Com evoluciona la mitocondrina?


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: